Duurzame palmolie

Geplaatst door

Wist jij dat palmolie een enorm duurzame olie is? Deze olie wordt verwerkt in vele producten die wij dagelijks gebruiken. Van cosmeticaproducten tot aan voedingsmiddelen en brandstof. Het is een product dat niet meer weg te denken is uit de huidige maatschappij. Maar hoe wordt palmolie verkregen en in welke producten zit het dan precies verwerkt?

De oliepalm

Wat is palm oil dan precies? Palmolie is een plantaardige olie afkomstig uit de vruchten van de oliepalm. Deze olijfachtige vruchten hangen in grote trossen bij elkaar. Met zijn stam van wel 30 meter hoog en bladeren van zo’n 6 meter lang is de oliepalm een behoorlijk grote jongen. Een gemiddelde oliepalm brengt per jaar 40 kilo olie op. Daarnaast kun je ruim 25 jaar een flinke opbrengst aan olie verwachten, voordat de hoeveelheid minder begint te worden. Een ander bijkomend voordeel is dat deze palm het hele jaar door vruchten geeft. De oliepalm komt oorspronkelijk uit West-Afrika en groeit nu voornamelijk in landen met een meer tropisch klimaat zoals Indonesië en Maleisië.

Duurzaamheid

85% van de wereldproductie van palmolie is in handen van deze twee landen. Palmolie heeft een enorm hoge opbrengst per hectare. Zo is de opbrengst zo’n 4 tot 10 keer hoger dan bij vele andere plantaardige oliën. Terwijl de oliepalmen slecht 7,4 procent van het land waarop plantaardige oliën verbouwd worden beslaan, wordt er 39,6 procent van de totale plantaardige oliën en vetten mee geproduceerd. Je ziet dus dat er met een klein percentage van het land een enorm percentage van de wereldwijde olie wordt verkregen. Dit maakt dat je kunt spreken van duurzame palmolie.

Producten

Weet jij waar palmolie allemaal in verwerkt wordt? Het zal je verbazen in hoeveel producten palmolie verwerkt wordt. Aangezien de olie zelf geen kenmerkende smaak heeft kan het aan allerlei producten toegevoegd worden om bijvoorbeeld de soepelheid en smeerbaarheid te vergroten. Nestlé en Unilever zijn voorbeelden van grote bedrijven die palmolie gebruiken in hun producten. Je kunt palmolie dan ook terugvinden in voedingsmiddelen als koekjes, sauzen, taartjes, maar ook in pindakaas en pizza’s of zelfs babyvoeding. Toch zijn voedingsmiddelen lang niet de enige producten waarin palmolie verwerkt wordt. Wat denk je bijvoorbeeld van kaarsen, cosmeticaproducten of allerhande schoonmaakartikelen voor zowel de mens zelf, de was als in het huishouden. Frituurvet is ook zo’n product die voor grote delen uit palmolie kan bestaan. Dit geeft dus aan dat palmolie in een enorme verscheidenheid aan producten gebruikt wordt. Enorm fijn dus dat het op een duurzame manier verkregen kan worden!

Geef een reactie