Een stedentrip naar Polen!

Geplaatst door

Wie denkt aan een vakantie binnen Europa, dacht tot voor kort niet aan een Stedentrip Polen. Lange tijd zat het land verscholen achter het ijzeren gordijn en was het armoe troef in de straten van Warschau en Krakau. Alleen de echt avonturiers, benieuwd naar het leven in de communistische wereld, waagde zich aan een trip door Polen. Met name de laatste tien jaar is dat helemaal veranderd. Onder de vleugels van de Europese Unie is Polen rap gemoderniseerd. Tegenwoordig is het een redelijk welvarend land. De mensen zijn vriendelijk en de omstandigheden veilig (hoewel er vast een rauw buurtje in Warschau is dat je beter kunt overslaan), waardoor je met een gerust hart door het land kunt reizen. Bovendien herbergt Polen een aantal culturele, hippe steden met een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Ik denk bijvoorbeeld aan Warschau en Gdansk, maar bovenal denk ik aan Krakau. In deze blog vertel ik je over Stedentrip Krakau!

To do tijdens een stedentrip Krakau

Krakau is een grote stad met ongeveer net zo veel inwoners als Amsterdam, maar gevoelsmatig is Krakau een stuk kleiner. De straatjes zijn gezellig, de terrasjes knus en de bezienswaardigheden nog relatief rustig. En dat terwijl Krakau's bezienswaardigheden minstens zo interessant zijn als het Anne Frank Huis of het Van Gogh Museum in Amsterdam. Net als het Anne Frank Huis is de meest beroemde bezienswaardigheid er een die uit de zwartste pagina's van de mensheid komt: de Holocaust. Op een half uurtje rijden met de pendelbus ligt namelijk vernietigingskamp Auschwitz. Zware kost en niet bepaald een 'leuk uitje', maar wel erg belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. De mens is niet alleen tot grootse prestaties maar ook tot gruweldaden in staat. Alleen door deze gruwelen recht in de ogen te kijken, kunnen we als mensheid een meer vredelievende koers varen.

Ontspanning na de verlamming

Wie Auschwitz heeft bezocht, komt daarna wellicht ietwat teneergeslagen terug in Krakau. Niets dat beter helpt tegen een zwaar gemoed dan lekker eten en een paar Poolse biertjes. De schappelijke prijzen stemmen in ieder geval weer tot enige vrolijkheid. Tijdens de overige dagen in Krakau zijn er gelukkig ook een heleboel bezienswaardigheden die wel leuk en gezellig zijn. De leukste vond ik persoonlijk de Wieliczka zoutmijn. Hier komt je terecht in een indrukwekkende wereld onder de grond. Histroisch erg interessant maar niet zulke zware kost als een vernietigingskamp. Een ding is zeker: een stedentrip Krakau is er niet alleen een van ontspanning, maar ook van bezinning en van persoonlijke ontwikkeling!

Geef een reactie