Wat te doen bij letselschade na een hondenbeet?

Geplaatst door

Een ongeluk zit in  een klein hoekje. We gaan er allemaal niet vanuit dat we eens vallen met de fiets, een aanrijding veroorzaken met de auto of dat ons een ander ongeluk overkomt, terwijl dit zeker voor zou kunnen komen. Een ongeluk is in sommige gevallen niet te voorkomen en overkomt je, maar is het wel goed om te weten wat je dient te doen wanneer het je eens overkomt. Bij een eenzijdig ongeval zul je niet aan andere partijen moeten denken, maar is het vooral belangrijk om te kijken naar jouw eigen gezondheid en de staat van je voertuig. Echter kan het ook zo zijn dat je een ongeluk krijgt met een hond, door een hondenbeet. In sommige gevallen kunnen hier nare ongelukken uit voortkomen en is er soms ook materiële- als fysieke schade in het spel. Wat kun je doen met letselschade na een hondenbeet? In dit blog geven we je er graag meer informatie over, zodat je weet hoe je kunt handelen wanneer dit jou of je naasten overkomt!

Wat is een hondenbeet?

Je zult het je misschien niet indenken, maar ieder jaar komen zo’n 40.000 mensen bij de huisarts omdat behandeld dienen te worden voor een bijtwond. In de meeste gevallen gaat het hier om een hondenbeet. Een hondenbeet laat vaak grote onregelmatige wonden over, waarbij het gevolg is dat er weefsel kan beschadigen. In sommige gevallen is het zelfs zo ernstig, dat ernstig tot blijvend letsel over zal blijven na een hondenbeet. Er blijven in ieder geval littekens over en treden er vaak ontstekingsverschijnselen op. Wanneer je nu bent gebeten door een hond, is het zeker aan te raden om je te laten behandelen door de huisarts of spoedeisende hulp, om ernstige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Je bent gebeten door een hond, wat nu?

Een hondenbeet kan leiden tot ernstig letsel, van ontsierende littekens, pijn en spierletsels tot zelfs botbreuken en schade aan het zenuwstelsel. De fysieke schade in impact van een hondenbeet kan zelfs leiden tot blijvend letsels en invaliditeit tot gevold. Ook wanneer een erg grote en sterke hond u omver loopt en je hier schade aan op hebt gelopen, is dit te verhalen. De schade dient vergoed te worden door de bezitter van de hond. 

Letselschade is in de meeste gevallen te verhalen op je verzekeraar. Er is sprake van een risicoaansprakelijkheid, dus zal de bezitter van de hond (bijna) altijd aansprakelijk zijn. 

Wat te doen bij schade na een hondenbeet?

Wanneer je (letsel)schade hebt overgehouden aan een hondenbeet, staat er in de Nederlandse wet dat je dient te bewijzen dat je bent aangevallen door een hond en hierdoor lijdt aan letselschade. Na een bijtincident is het daarom belangrijk om direct de volgende geregeld te hebben:

  • Noteer de contactgegevens van zoveel mogelijk getuigen

  • Noteer de gegevens van de bezitter van de hond

  • Ga direct naar de huisarts of spoedeisende hulp, om verdere en blijvende letselschade te voorkomen

  • Schakel een letselschade advocaat in om je veilig te stellen in je rechten

Vervolgens zullen de punten worden besproken en helpt de letselschade advocaat met het verhalen van de schade. Wanneer er meerdere getuigen zijn, beschik je over bewijs en zal het proces makkelijker in werking worden gezet!

Geef een reactie