Welk hondenvoer is het meest geschikt voor mijn hond?  

Geplaatst door

Hondenliefhebbers willen uiteraard hun favoriete huisdier zo optimaal mogelijk verzorgen. Kiezen voor het beste hondenvoer is daar een belangrijk onderdeel van. Welke soorten hondenvoer zijn er op de markt? En welk voer is het meest geschikt voor mijn hond? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten voeding voor honden.

Rauwe vleesvoeding

Voor honden is rauwe vleesvoeding het meest geschikte voedsel. Deze voeding past namelijk het beste bij hun verteringsstelsel. Heeft jouw hond gezondheidsklachten waar geen verklaring voor gevonden kan worden? Veel honden gaan zich beter voelen als ze overgaan op het eten van rauwe vleesvoeding.

Gevriesdroogd voer

Het nadeel van rauwe vleesvoeding is dat het erg kort houdbaar is. Je kan het bijvoorbeeld niet makkelijk meenemen op vakantie. Een goede vervanging van rauw vleesvoer is gevriesdroogd voer. Omdat dit voedsel op hele lage temperaturen is gedroogd, blijven belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten intact. In feite is het qua samenstelling hetzelfde als rauw vlees voer, alleen dan zonder bacteriën en zonder vocht. Daardoor blijft het ook goed buiten de vriezer en is het dus langer houdbaar. Bovendien is gevriesdroogd voer een stuk lichter dan rauwe voeding. Je kan het dus een stuk gemakkelijker meenemen! Een nadeel van dit type voer is dat het vrij duur is. Vriesdrogen is een prijzig proces en daarom kost dit voer wat meer.

Lucht gedroogd hondenvoer

Lucht gedroogd voer is gedroogd op lage temperaturen. Het vlees behoudt daarom de meeste voedingsstoffen. Toch is deze vorm van hondenvoer minder voedzaam. Gevriesdroogd voer is gezonder, omdat dit in koudere temperaturen is gedroogd. Omdat lucht gedroogd voer bij hogere temperaturen is gedroogd, gaan er meer voedingsstoffen verloren.

Natvoer

Natvoer vind je vaak in bakjes, zakjes of in blik. Het is luchtdicht verpakt en daarom lang houdbaar. Natvoer wordt verhit om alle aanwezige bacteriën in het voedsel te doden. Het nadeel daarvan is, is dat bij dit proces ook belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

Hoe herken ik goede hondenbrokken?

Droogvoer voor honden is de meest goedkope vorm van hondenvoer. Er zijn bij droogvoer grote verschillen in kwaliteit. Meestal bestaat droogvoer uit brokjes, maar het is ook verkrijgbaar in poedervorm. Bij hondenbrokken is het erg belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te bekijken. Er moet genoeg vlees in de brokjes aanwezig zijn. Ook heeft een hond voeding nodig waar voldoende dierlijke vetten in verwerkt zitten. Een hond heeft geen koolhydraten nodig. Als er te veel koolhydraten zijn verwerkt in hondenvoer, kan een hond daar last van krijgen. Zijn lichaam is immers niet gewend om dit type voedingsstof te verwerken.

Geef een reactie